sâmbătă, 12 august 2017

Croazieră în nordul Europei

În plina vară, chiar cu vreme caniculară, o incursiune în nordul Europei poate fi modalitatea cea mai plăcută de a fugi de căldură. Aşa că pe lista cu idei de vacanţă pentru luna august am propus o croazieră în nordul Europei, cu plecare din Kiel (Germania), croaziera fiind operată de compania Costa Cruises cu nava Costa Pacifica.
Nava Costa Pacifica este un adevărat hotel de 5 stele plutitor, un adevărat centru de divertisment şi cu un sistem de sunet unic şi inovator, din care se aude în permanenţă o muzică extrem de plăcută. Are 13 punţi accesibile publicului şi o capacitate de peste 3.000 locuri.
Itinerariul propus pentru această croazieră este o adevărată încântare:
28 august: Kiel (Germania), plecarea ora 17.00
29 august: pe mare
30 august: Nynashamn (Stockholm), 8.00 - 17.00
31 august: Helsinki, 12.00 - 18.00
1 septembrie: St. Petersburg, sosirea ora 7.00
2 septembrie: St. Petersburg, plecarea ora 18.00
3 septembrie: Tallinn, 8.00 - 13.00
4 septembrie: Riga, 9.00 - 17.00
5 septembrie: Klaipeda (Lituania), 9.00 - 20.00
6 septembrie: Gdansk (Polonia), 7.00 - 20.00
7 septembrie: pe mare
8 septembrie: Kiel, sosirea ora 9.00
Tarife
- de la 839 euro/persoană
Traseu
Hamburg.
25 august: Bucureşti 14.15 - 15.55 Hamburg
Aeroportul este conectat la Gara Centrală din oraş cu S-Bahn S1. O cursă durează aproximativ 30 minute, iar plecările sunt la fiecare 10-20 minute. Un bilet costă 3,20 euro.
Cazare - hotel Atlantic Kempinski, 5 stele, preţ 558 euro/camera dublă/2 nopţi.
Hamburg este oraşul european cu cele mai multe poduri - 2.500, mult peste Veneţia, Amsterdam şi Londra la un loc! Sunt numeroase obiective turistice în Hamburg, fie că e vorba de cartiere întregi, de străzi sau de monumente individuale - biserici sau alte obiective. Biserica Sf. Michaelis - este simbolul culturii din Hamburg. Are cel mai mare turn cu ceas din Germania, iar orologiul are o dimensiune de peste 24 metri. De asemenea, este cea mai importantă biserică în stil baroc din Germania de Nord. Grădina Zoologică - poartă numele "Carl Hagenbecks Tierpark" şi este prima grădină zoologică din lume cu ţarcuri în aer liber în care sunt ţinute diverse animale. Este deschisă zilnic, începând cu ora 9.00, pe tot parcursul anului. Biletul de acces costă 14,50 euro, iar grădina este deschisă din anul 1848. Sunt create nişte habitate artificiale care recreează o pădure ecuatorială, un deşert african şi o mare tropicală. Planetariul - se află în Stadtpark şi este cel mai bine organizat şi cel mai actualizat din Europa. Prezintă o replică a cerului pe cel mai mare dom din Europa, care care un diametru de 21 de metri. Cartierul St. Pauli - este un "Babel al păcatului", celebra sa arteră Reeperbahn fiind un adevărat paradis pentru amatorii de senzaţii tari, de distracţie, epicentrul "felinarelor roşii" de aici.
Kiel. De la Hamburg se poate ajunge cu trenul, o variantă bună fiind următoarea:
27 august: Hamburg 10.16 - 11.21 Kiel, preţ 19,90 euro.
Cazare - hotel Steigenberger Conti Hansa, 4 stele, preţ 93 euro/camera dublă/noapte.
Acest oraş se află pe canalul cu acelaşi nume, care face legătura între Marea Baltică şi Marea Nordului şi care este cel mai lat (104m) şi cel mai adânc (minimum 13,7 metri) canal din lume. Clădirile Operei şi a Primăriei sunt printre cele mai spectaculoase din oraş, dar mai sunt câteva pieţe vechi, cu clădiri interesante, care pot înfrumuseţa o plimbare pe străduţele cochete de aici.
Nynashamn (Stockholm). Este aproape de Stockholm, un oraş mult mai atractiv. Capitala Suediei emană civilizaţie, confortul, curăţenia, ordinea fiind câteva dintre atributele care te vor încânta în acest frumos oraş. Turnul Kaknas TV oferă cea mai bună panoramă asupra oraşului, de unde se poate vedea până la aproximativ 36 mile, când vremea permite. De aici se pot vedea Primăria şi Arena Sportivă, clădirile impunătoare din jurul pieţei Hotorget şi cele mai renumite ape ale oraşului. Kaknas TV este situat într-o zonă care a fost cunoscută încă din 1995 ca Ekoparken, primul parc urban naţional din lume. Palatul Regal este folosit ca reşedinţă şi ca punct de lucru în acelaşi timp. Palatul este situat în vechiul oraş şi a fost construit pe ruinele predecesorului său, Tre Kronor, incendiat în 1697. Este una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Europa de Nord. Palatul Drottninholm a fost reşedinţa oficială a familiei regale până în anul 1982. Parcul ce îl înconjoară exemplifică atât peisajele baroce franceze, cât şi romantismul englez. Palatul, teatru şi pavilionul chinez au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Helsinki. Capitala finlandeză este un oraş cosmopolit, cu un centru vechi superb, situat în jurul Catedralei Evanghelico-Luterană. Sunt câteva muzee, biserici frumoase, Monumentul Sibelius, o grădină zoologică, dar poţi şi să faci o croazieră pe canalele oraşului sau chiar până la insula Soumenlinna, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ori doar să te plimbi pe străzile curate şi îngrijite şi să descoperi un oraş frumos.
St. Petersburg. Fosta capitală a Imperiului Ţarist are cel mai cosmopolit aer din întreaga Rusie. De asemenea, s-au păstrat numeroase biserici, superba piaţă a palatului, arcul de triumf. Lista atracţiilor este lungă: Muzeul Ermitaj, Palatul de Iarnă, Piaţa Palatului, Catedrala Kazan (copiată după celebra basilică San Pietro de la Vatican) sau doar o simplă plimbare pe malurile Nevei, unde poţi ajunge până la crucişătorul Aurora, locul declanşării revoluţiei bolşevice din 1917. Ai posibilitatea unei croaziere pe canalele oraşului, undele dintre acestea mergând până la Grădinile şi Palatul Peterhof. De asemenea, merită să vezi Fortăreaţa "Petru şi Pavel", care are în centrul său biserica, bogat ornamentată, în interiorul căreia se află mormintele lui Petru cel Mare, Caterinei I (soţia sa), al nepotului Petru al III-lea şi al soţiei sale, Caterina a II-a (cea Mare). Catedrala St. Isaac are una dintre cele mai mari cupole din lume, iar priveliştea din vârful ei este admirabilă, întinzându-se până la mare depărtare.
Tallinn. Tallinn este un oraş fondat în anul 1157 şi în ciuda tuturor vicisitudinilor istorice a reuşit să-şi păstreze centrul medieval în condiţii foarte bune, în zilele noastre fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele mai importante repere turistice sunt Raekoja Plats (piaţa centrală a oraşului, unde se află şi primăria veche, datând din perioada medievală) şi Toomkirk (cea mai veche biserică din Estonia, fondată în anul 1219). De asemenea, merită văzute Palatul şi parcul Kadriorg. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea de ţarul Petru I. Parcul a fost înfiinţat în anul 1718, iar pe lângă grădinile palatului a fost amenajat un iaz, în mijlocul căruia se află statuia lui Poseidon, iar ceva mai departe este un lac, care găzduieşte lebede şi raţe sălbatice. În parc se află numeroase vile ale vechilor nobili, iar în apropiere se află reşedinţa preşedintelui Estoniei, precum şi numeroase sedii ale unor ambasade. Porţile Viru au fost construite în secolul al XIV-lea şi reprezentau baza cetăţii fortificate. Astăzi au mai rămas doar două turnuri de 10 metri, foarte apreciate din punct de vedere turistic. Castelul Toompea se află în vârful dealului cu acelaşi nume şi găzduieşte astăzi Parlamentul Estoniei.
Riga. Aflată la gura de vărsare a râului Daugava, Riga este cel mai mare şi mai important oraş din Ţările Baltice. Centrul istoric cu numeroasele sale clădiri în stil Art Nouveau este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Sunt foarte multe atracţii turistice - piaţa Primăriei, Catedrala, Castelul, turnul de televiziune, ceasul Laima şi multe altele.
Klaipeda. Este singurul port al Lituaniei la Marea Baltică. Oraşul oferă un amestec interesant de vechi şi nou, purtând amprenta celor câtorva zeci de ani din secolul al XX-lea, când a fost teritoriu al Germaniei. Chiar dacă nu este un oraş mare, totuşi, o plimbare îţi oferă prilejul de a vedea o mulţime de lucruri şi locuri frumoase - Muzeul Maritim, canalul spre port, castelul, bastioanele sau chiar şi plaja.
Gdansk. Din punct de vedere turistic, Gdansk este o adevărată bijuterie. Sunt foarte multe obiective turistice, dincolo de o plimbare obişnuită pe străzile din centrul vechi. Printre obiective, de neratat sunt: Ulica Dluga - o arteră comercială importantă încă din Evul Mediu, mărginită de Golden Gate şi Poarta Verde. Aici sunt multe cafenele, terase, dar şi multe clădiri de inspiraţie olandeză; Primăria - aflată într-o clădire gotică-renascentistă din secolul al XIV-lea, găzduieşte într-o aripă şi Muzeul de Istorie Locală. Un turn de aproximativ 50 m este deschis turiştilor pentru vederi panoramice spectaculoase, intrarea fiind 10 zloţi (aproximativ 2,2 euro); Long Bridge - o promenadă de-a lungul râului Motlawa, cu clădiri pitoreşti din cărămidă, nave ancorate şi o atmosferă veselă, iar enumerarea ar mai putea continua.
Kiel. După debarcare, poţi lua din nou trenul spre Hamburg (Kiel 11.13 - 12.19 Hamburg, preţ 19,90 euro). Te poţi caza în Hamburg la acelaşi hotel şi să te bucuri de frumuseţea oraşului. Întoarcerea spre casă:
10 septembrie: Hamburg 12.35 - 16.05 Bucureşti
Companie: Tarom. Preţ: 250 euro/persoană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu